
قهوه اسپشیالیتی چیست ؟
قهوه اسپشیالیتی : کی و چگونه مفهوم «تک خاستگاه» وارد فرهنگ اصطلاحات قهوه شد؟
علاقمندی به قهوه تک خاستگاه تحت تاثیر رشد کافه های تخصصی و به کارگیری روشهای دستی دم کردن قهوه بوده است .
برخلاف تصور که قهوه اسپشیالیتی به تازگی در کافی شاپ ها و میان قهوه دوستان باب شده است، اصطلاح قهوه اسپشیالیتی برای اولین بار در دهه ۷۰ میلادی در مجله تخصصی بازرگانی چای و قهوه ، بعد از اینکه اولین کافی شاپ استارباکس تاسیس شد ، استفاده شد .
بنا به گفته سازمان قهوه اسپشال آمریکا (SCAA ) ، به دان قهوه ای اسپشیالیتی گفته می شود که بر اساس معیارها و امتیازهای اختصاص یافته شده نمره ای بالاتر از ۸۰ از ۱۰۰ را به دست آورد .
چگونگی نمره دهی به دان قهوه
مهمترین موضوع دست چین کردن و تفکیک دانه های قهوه و جداسازی آنها از یکدیگر برای رده بندی دان های اسپشیالیتی می باشد. اصولا نحوه امتیاز دهی به دان ها در سازمان های مربوطه یکسان است . که دارای ۲ مرحله می باشد :
۱ – شامل دان سبز قهوه ( قبل از رست )
۲ – پس از رست دان قهوه
دان قهوه اسپشیالیتی باید عاری از نواقص و ایراد باشد بدین صورت که دان ها سیاه نباشند ، اندازه دان در برابر دیگر دان ها یکدست باشد ، رنگ پریدگی و یا زردی بیش از حد نداشته باشد و همچنین از آفت زدگی در امان باشد .
در مجموع قهوه اسپشیالیتی قهوه ای است که تمامی آزمایش ها و شرایط گذراندن مسیر طولانی از درخت قهوه تا فنجان را گذرانده است . به طور تخصصی قهوه ای که به صورت صحیح نگه داری شده است را تعریف می کنیم که در آب و هوای ناحیه ای خاص ، دانه هایی را تولید میکند که پروفایل طعم و بوی منحصر به فردی دارد که با توجه به این موضوع دانه های قهوه اسپشیالیتی همیشه به بهترین نحو آماده ، به صورت بسیار تازه رست شده و به صورت مناسب و درست دم شده باشد .
اولین فنجان قهوه اسپشیالیتی سفر طعمی بی نظیری را از طعم های عسل، کارامل، شکلات تا طعمهای گلی مثل رز و یاسمین و…. را می گشاید .
نویسنده : زهره مزینانی